Human Specific Performance

Cantabile 2 skaber Human Specific Performance, som er en ny kunstnerisk tilgang indenfor moderne teater. Begrebet er en fællesnævner for nye innovative værker, der implementerer de seks basale principper for Human Specific Performance:

  • tilbyder personlige og intime oplevelser til publikum
  • er skabt for små publikumsgrupper eller individer for at hver person kan blive relateret til individuelt
  • er baseret på publikumsdeltagelse
  • faciliterer autentiske møder i et univers af fordybelse
  • udforsker og anvender forskellige former for sensorisk kommunikation
  • giver publikum mulighed for at navigere igennem et æstetisk og sensorisk univers

En særlig kvalitet ved Cantabile 2’s Human Specific forestillinger er det grundlæggende princip om nonfiction: elimineringen af rollen som koncept og forstillelse. Vi tror, at så snart tilskueren genkender skuespilleren som spillende en rolle, beroliges vedkommende af eksistensen af distance, den fiktive virkelighed, der opretholder en sikkerhedszone mellem ham/hende selv og forestillingen. I stedet afdækker performerne intime aspekter eller endog egne hemmeligheder i deres personlige liv. Eller de deler en fysisk eller mental handling med tilskueren – en unik handling, der reelt finder sted i al sin simplicitet, her og nu. På samme måde optræder ingen prætenderede objekter i Human Specific forestillinger: Hvad du ser, er præcis det, det er. Tårer er tårer, sten er sten.

Human Specific forestillinger opererer med kombinationen af den universelle verden og den personlige verden. Ved at analysere, hvad der bestemmer minder og andre associative mekanismer i mennesket, skaber vi forestillinger, der karakteriseres af følelsesmæssige skabeloner: En slags udfyld-de-tomme-felter sekvenser af teatrale begivenheder der fremtvinger særdeles personlige svar i og fra tilskueren. Når man som tilskuer besøger en human specific performance, opdager man derfor, at forestillingen handler om en selv.

Cantabile 2’s human specific forestillinger er

The Time Being

Skjult nummer

ORD MELLEM RUM

Life Live! – en co-produktion med Carte Blanche

Venus Labyrinten

Lykkens Paradoks

Seek to Seek

Her kan du høre den fransk-ungarske instruktør m.m. Gabriella Cserhati fortælle om sin oplevelse med en-til-en live teaterkunst i Cantabile 2’s Human Specific performance Venus Labyrinten. Gå frem til 01:15 minutter i WTF is Live Art?

Artikel om Human Specific genren:

 “Genrebrud eller nye traditioner?” – af Laura Luise Schultz og Thomas Rosendal Nielsen