Bestil bogen "Scenekunst på skoleskemaet" - inspiration til lærere, scenekunstnere og arrangører på mail helle@cantabile2.dk
Vordingborgs Internationale
Egnsteater

Cantabile 2

Eksperimenterende teater i konstant udvikling

Cantabile 2 ønsker at komme tæt på hver enkelt tilskuer. Vi skaber forestillinger, der berører publikum og sender dem ud på sanselige, poetiske og udfordrende rejser i fysiske og mentale rum, hvor forvandlende møder mellem mennesker finder sted.
Performerne optræder som sig selv, de spiller ikke roller, men agerer nænsomme og udfordrende guider gennem rammesatte situationer. Her skabes nærvær og udveksling mellem publikum indbyrdes, og mellem publikum og performere.

Nullo Facchini grundlagde i 1983 Cantabile 2 og er stadig i dag kunstnerisk leder af kompagniet. Cantabile 2 har siden 1990 været egnsteater i Vordingborg kommune.
Nullo Facchini har gennem årene vundet flere priser, senest i 2018 hvor Cantabile 2’s human specific performance ”Skjult nummer” vandt den danske Reumert pris for årets bedste forestilling. Og i 2020 blev han æret af den 27. udgave af CIFET – Cairo International Festival of Experimental Theatre.
(Læs mere om Nullo Facchini og Cantabile 2’s historie længere nede på denne side).

Med vores særlige publikumsinddragende teaterform human specific performance ønsker vi, at hver tilskuer bliver set og talt til, og derfor er der oftest et maksimum på 30-40 tilskuere – eller snarere deltagere – per forestilling. Det er sjældent, at Cantabile 2 skaber forestillinger til det klassiske teaterrum. Vi bevæger os ofte ud i den omgivende verden og skaber forestillinger til specifikke steder, hvor man mindst venter at finde teater.

Vores Reumert-vindende performance Skjult Nummer f.eks. foregår mange forskellige steder i den by, hvor den vises. Publikum rejser i grupper af fire gennem byen i store amerikanerbiler til uventede steder, hvor en performer venter dem og inviterer dem ind i et sanseligt univers. Hvert sted udfoldes forskellige, afsluttede scener med aktiv deltagelse af publikum, og derfor er der ikke to deltagere, der oplever forestillingen ens, og ikke to grupper, der kommer på den samme rejse. Vores forestillinger har udgangspunkt i den enkelte deltagers aktive medvirken, derfor: human specific performance.

Internationalt egnsteater
Udover et stort internationalt fokus har Cantabile 2 også mange aktiviteter i lokalområdet. At være Vordingborgs Egnsteater er en titel, vi føler stor stolthed ved, og vi bestræber os hele tiden på at bidrage så mange steder som muligt. Derfor arrangerer vi workshops, åbne visninger, gratis generalprøver, og forskellige tiltag henvendt til skolerne i Vordingborg og de omkringliggende kommuner.

Cantabile 2 har været egnsteater i Vordingborg Kommune siden 1990. Visionære folk fra kommunens kulturudvalg og byens teaterforening var dengang på udkig efter et potentielt egnsteater, fordi byen havde en stor flot teatersal. De spotter Cantabile 2, som på det tidspunkt residerer i København, med de meget fysiske og eksperimenterende forestillinger, hvoraf to har været forbi Vordingborg på turné: Lidenskabens Gård og Krigens Kvinder. I 1990 bliver den første egnsteateraftale underskrevet, og i 2020, hvor Cantabile 2 kan fejre 30 års jubilæum som egnsteater, er den nye kontrakt for 2021-2024 netop underskrevet. I den kan man bl.a. læse:

“Cantabile 2 skaber nye møder mellem scenekunst og mennesker. Egnsteatret arbejder på et højt, internationalt niveau med scenekunst, der har menneskelig nærhed og lokal forankring i Vordingborg Kommune og resten af verden. Cantabile 2 bidrager til at udvikle scenekunsten i lokalområdet med aktiviteter, der ligger i umiddelbar tilknytning til egnsteatrets primære opgave: at producere to professionelle scenekunstforestillinger årligt. Foruden egen teaterproduktion omfatter Cantabile 2’s aktiviteter festivals, præsentation af gæsteforestillinger af andre kompagnier, turnévirksomhed, børne- og ungeaktiviteter, undervisning og udviklingsaktiviteter.”

Turnévirksomheden har udover Danmark omfattet Tyskland, Italien, Rusland, Skotland og Mellemøsten. Og indsatsen på området for børne- og ungeaktiviteter er blevet styrket gennem de seneste år, bl.a. med et fireårigt undervisningsprojekt i kommunens skoler, støttet af Kulturministeriet og Undervisningsministeriet: Verdensklasser. I 2017 etablerede Cantabile 2 Sanseværk – for børn og unge, som producerer og turnerer med forestillinger for børn i forskellige aldersgrupper og familier.

WAVES Festival – international scenekunst

Siden 1991 har Cantabile 2 hvert andet år arrangeret den omfattende festival, der præsenterer international scenekunst i Vordingborg: WAVES Festival. Nullo Facchini er kunstnerisk kurator på festivalen, og intentionen med festivalen har fra begyndelsen været at bringe scenekunst af højeste kvalitet ud i byens offentlige rum og bringe den store verden til Vordingborg.

WAVES Festival præsenterer omkring 60 forestillinger i et seks dages program med det nyeste indenfor komik, akrobatik, dans, nycirkus og performance, både indendørs og udendørs og på skoler i regionen. Derudover indeholder festivalen et særligt program WAVES Xtra for danske og internationale teaterprofessionelle med artist talks, workshops, seminarer og debatter om scenekunst, som giver de mange deltagere rig mulighed for at skabe og udbygge faglige netværk.

Den seneste WAVES Festival (2021) blev besøgt af mere end  20.000 tilskuere fra både nær og fjern. Næste WAVES Festival, som er den 17. i rækken, finder sted i august i 2023.

Årets_Reummert_web_-Angela-Østergaard-1-c-Karoline-Lieberkind-REUMERT (1)
Lykkens paradoks_Touch my hand
Cantabile2_The_Venus_Labyrinth
Four women Life Live
The color of Time by Artonic
Waves_Festival_2019©Per_Rasmussen

Hvem er vi?

Teamet bag Cantabile 2

Bestyrelse

  • Jens Frimann Hansen, (formand) teaterchef for Helsingør Teater, kunstnerisk leder af Passagefestival og SO-Festival, England
  • Trevor Davies, direktør for Københavns Internationale Teater
  • Emilie Storm Petersen, produktion, PR og markedsføring Cantabile 2 (valgt af de fastansatte på Cantabile 2)
  • Tine Bagger Hansen (udpeget af Vordingborg kommune)
  • Rasmus Evind, selvstændig og Citymanager Præstø

Dokumentation

Her fra siden kan downloades Cantabile 2’s årsregnskaber, årsberetninger og rapporter fra WAVES Festival, samt Statens Kunstfonds Egnsteaterevalueringsrapport 2019 og Cantabile 2's vedtægter.